Mendix World 2020 terugblik

Mendix World vond dit jaar virtueel plaats. In deze blog vind je de nieuwste innovaties verdeeld over 6 categorieën.
De Mendix-missie is om alle complexiteit rondom applicatieontwikkeling en deployment te vereenvoudigen. Mendix zorgt daarvoor door verregaande abstractie in het Mendix Low-code Platform, visuele en gebruikersvriendelijke tools, user interfaces en dashboards.
 
Mendix introduceerde 20 nieuwe innovaties verdeeld over 6 categorieën die beschikbaar zijn en gaan komen in de volgende release Mendix 9:
 
Data

Mendix introduceert Mendix Data Hub waarmee snel data gevonden kan worden in het IT-landschap. De Data Hub bestaat uit 2 belangrijke elementen. De Catalogus om data te vinden en de verregaande integratie met Mendix Studio. Data Hub maakt het gemakkelijk om data te vinden en te gebruiken en maakt inzichtelijk waar deze data wordt gebruikt. Entities die je op deze wijze gebruikt vanuit de Data Hub in je Mendix project kunnen eenvoudig via drag & drop als externe entity worden geplaatst. Mapping en configuratie is op dat moment niet meer nodig. Data Hub vereenvoudigt data integratie en zorgt ervoor dat het onderhoud op één plek in de data-hub kan worden belegd i.p.v. in elke applicatie afzonderlijk.

Intelligent Automation

Nog een belangrijke pijler van de all-in-one low-code platform strategie is workflow. De voorbije jaren hebben wij samen met onze klanten al krachtige oplossingen met Mendix gebouwd. Klanten zagen al snel dat Mendix zeer geschikt is voor het bouwen van workflow processen en applicaties. Men koos Mendix in plaats van traditionele BPM-tools vanwege de flexibiliteit van Mendix als het gaat over het maken van de user interface (UI), Logica, datamodellen en deployment opties. Met de introductie van de op BPMN 2.0 gebaseerde nieuwe Mendix workflow editor in Mendix 9 wordt het maken, aanpassen en beheren van workflows net zo abstract als het maken en aanpassen van een Mendix applicatie. Om het overzicht te houden biedt Mendix standaard een Workflow Dashboard. Het workflow dashboard toont voor elke gebruiker in één oogopslag al zijn workflow taken en statussen. Er zijn diverse workflow templates en forms in het Mendix 9 platform aanwezig om snel van start te kunnen gaan. Vandaar intelligent automation.

Cloud

Mendix kondigt in Mendix 9 vijf extra security certifications aan: 1) ISO 27017 2) ISO 27018, 3) Cyber Essentials, 4) PCI DSS Compliant, 5) HIPAA Compliant. Hiermee biedt Mendix de beste security certificeringen onder low-code platformen. Mendix is Cloud Native en dat is uniek onder de low-code platformen. Dankzij Cloud Native is Mendix: 1) stateless 2) horizontal scalable 3) lightweight en 4) able to run everywhere. Een ander aspect is de nieuwe distributed task queue en de ondersteuning van edge computing. Develop once, run everywhere. Dit maakt Mendix geschikt voor deployment scenario’s voor industrial edge computing.

Application Development

Mendix all-in-one platform betekent dat de gehele applicatie life cycle van ideation, project management, development, deployment tot aan versie beheer wordt ondersteund. Mendix 9 kent een aantal mooie versiebeheer toevoegingen. Mendix noemt dit Version Control 2.0. Hierdoor kunnen conflicten tijdens de bouw sneller worden geïdentificeerd en opgelost en is het nu ook mogelijk om Github als backend version control systeem te gebruiken.

A.I.

In de wereld van vandaag zijn Smart Apps niet meer weg te denken. Mendix biedt Mendix Assist, de zogenaamde “Pair Programmer Bot” die ontwikkelaars helpt bij het visueel bouwen van drag & drop microflows en geeft nauwkeurige next step adviezen en voorstellen. Een nieuwe bot is de “Performance Bot”. De Mendix Assist Performance Bot heeft drie adviezen. Hij inspecteert het model en identificeert mogelijke bottlenecks, als tweede geeft hij adviezen hoe op te lossen en als derde kan hij het zelf oplossen op basis van best practices. Dat is A.I voor high performance applications in Mendix 9.

Multiple-Experience

Vorig jaar werd in de categorie Multiple-Experience de ondersteuning van Native Mobile Apps geannonceerd. De Nokavision case “Hutten Tap & Pay” is hierop gebaseerd. Native Mobile 2.0 is nu nog volwassenaar geworden en daardoor kunnen Apps nog gemakkelijker voor de verschillende technologie platformen worden uitgerold (web, IOS en Android). Native 2.0 biedt meer Nanoflow power, debugging en integrated app packaging. Door de krachtige nieuwe Native functies is Mendix 9 geschikt voor de ontwikkeling van Augmented Reality Apps. Maar er is meer want naast Native Mobile 2.0 komt Mendix 9 ook met Progressive Web App (PWA) ondersteuning. Hierdoor kan user adoption gemakkelijker worden omdat bij PWA niet gelijk een App package gedownload en geïnstalleerd hoeft te worden uit de App Store.

Mendix PWA biedt o.a. full offline support, caching of static content voor een betere performance en device actions zoals het gebruik van camera op een mobile phone en tablet browser. En wil je daarna een stap verder gaan t.a.v. bijvoorbeeld device security, dan kan je altijd nog Native uitrollen dankzij Mendix Native Mobile 2.0 en omdat het Mendix platform je gebruik laat maken van dezelfde modellen, front-end en back-end logica. Als laatste werd Atlas UI 3.0 gelanceerd. Hiermee voorziet Mendix in een complete set aan gemoderniseerde digital asset UI elementen, building blocks en widgets.

Wij hopen dat je net zo enthousiast bent over de ontwikkelingen van Mendix als wij dat zijn. Mocht je na het lezen van deze Mendix World 2020 update ideeën of vragen hebben, neem dan contact met ons op. Onze Low-Code innovator John Peters helpt je graag bij de realisatie van jullie innovatieve en efficiënte workflow, webapplicatie, portal en Mobile Smart App ideeën.

Meer weten over wat Nokavision doet met Mendix?

Laat hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk persoonlijk contact op.