Innovatie houdt logistieke dienstverleners op de juiste weg

Afgelopen week is de top 100 logistieke dienstverleners 2020 bekend gemaakt. De campagne “zonder logistiek staat alles stil” kent bijna iedereen nog. Gelukkig heeft het Covid-19 virus dat niet voor elkaar gekregen. Gesteund door hun big data inzichten geven de logistieke dienstverleners aan een verschuiving van de vraag te zien. Men ziet weliswaar een afname in het totaal aan transportopdrachten maar een toename van het aantal kleinere zendingen. Wat zijn de hoofdthema’s van de logistieke dienstverleners?
 
De sector geeft de volgende thema’s aan: Lean en Green, Sustainability en Innovatie. Mooie voorbeelden hiervan zijn de elektrisch aangedreven wagens die DHL inzet voor de “last mile” delivery en het innovatieve karakter van de IT-oplossingen. En Picnic stuurde afgelopen week het duizendste elektrische wagentje de weg op en is hiermee koploper op het gebied van duurzame stadslogistiek. Dit geldt ook voor de innovatief toegepaste IT, waarbij software en data belangrijke motoren en brandstof zijn van het bedrijf.
 
Hoe ziet de top 100 logistiek dienstverleners 2020 er uit? Op de eerste 10 plaatsten staan: DHL Supply Chain / Freight Forwarding, Kuehne & Nagel, XP Logistics, Ceva Logistics, DSV, Rhenus Logistics, Vos Logistics, Mainfreight, Schenker Logistics en Bleackmann. In de beoordeling telde innovatie dit jaar mee voor 30% (vorig jaar 10%). De bedrijven die zijn gestegen, zetten software en robotisering in om innovatie te versnellen. Bij top 10 spelers als DHL en Kuehne & Nagel én bij tenminste 10 spelers in de top 100 lijst van logistieke dienstverleners wordt low-code software ingezet om innovatie te versnellen.
 

Low-Code

Succesvolle dienstverleners begrijpen de samenhang van de processen in de waardeketen. Van maakindustrie, groothandel tot en met retail. Nokavision ziet in projecten dat o.a. het Mendix low-code platform versnelt en de digitale transformatiebehoeften invult. Standaard systemen zoals ERP, WMS, TMS en CRM hebben operationele grenzen. Op een gegeven moment bieden deze systemen niet meer de flexibiliteit en functionaliteit als het gaat over het op maat kunnen inrichten van klantgerichte processen, digitalisering van werk-, document- en gegevensstromen. Deze strekken zich vandaag de dag verder uit dan alleen maar intern. Onze oplossingen spelen bij onze klanten een belangrijke rol bij alle interactiemomenten (“moment of value”) tijdens de klantreis; van offerte, order tot aan facturatie, shipment en levering.
 
Met een low-code platform in het business & IT landschap dichten onze klanten dit gat en zijn ze in staat om uiteenlopende business taken en interacties, volledig digitaal en geautomatiseerd af te handelen.
 
E-logistics door de inzet van low-code is van grote toegevoegde waarde als het gaat om het behalen van doelen die te maken hebben met operational excellence, specialisatie (op maat) en customer intimacy (customer journey). Dit is precies waar Nokavision en Canon van toegevoegde waarde zijn.  Met de juiste softwareoplossingen zijn wij in staan om de interactie momenten te transformeren naar een volledig digitale afhandeling. Ook het laatste restje papieren proces kan digitaal worden afgehandeld.
 
Innovatie en digitale transformatie zijn cruciaal voor de logistieke sector om de 3 belangrijke thema’s van “Lean en Green, duurzaamheid en innovatie” verder vooruit te helpen. IT wordt dan ook niet langer gezien als een kostenpost maar als een toegevoegde waarde.
 
Deze thema’s en ambitie zie je ook terug bij andere logistieke dienstverleners om zo interessant en van toegevoegde waarde te blijven. Enerzijds door hun specialisatie en anderzijds door het uitblinken in customer intimacy. Waar eerst het rijden in eigen auto’s belangrijk was, is men nu vooral bezig om  het slimste transport voor de klant te vinden en te regelen. De klant wil geen gezeur maar naar een soepele en snelle oplossing. Dit vergt een andere benadering. In plaats van zendingen zoeken om het transport vol te krijgen, wordt het beste transport voor de zending gezocht. Het kunnen inspelen op veranderingen stelt ook op dit punt weer eisen aan het business & IT landschap.
 
Ik geniet van de ambitie van logistieke spelers op de digitale wegen. Zonder informatie en logistiek staat alles stil.
 
John Peters, Director Mendix BD bij Nokavision

Meer weten over wat Nokavision doet binnen de Logistiek?

Laat hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk persoonlijk contact op.