Neem jij je innovatieve idee mee je graf in?

Innovatie in 1999….

 

Wat als de smartphone nooit was uitgevonden?

Hoe denk je dat jij gereageerd zou hebben als jij een van de mensen in de video was in 1999? Bijna twintig jaar na de uitvinding van de eerste mobiele telefoon door Martin Cooper in 1973 werd in 1992 de eerste smartphone ontwikkeld. In 2007 kwam Apple Inc. voor het eerst met de iPhone. De iPhone werd een grote hit doordat het grote touchscreen met de vinger kon worden gebruikt in plaats van met een toetsenbord of stylus. Er zijn genoeg jongeren en kinderen die niet eens hebben meegemaakt dat er ook een tijd was zonder smartphone. De wereld is continu in beweging. Hoe zou de wereld eruit zien als er geen smartphone zou zijn uitgevonden? Als er geen 3d-printers waren? Als er geen nieuwe technologieën werden uitgevonden? Simpelweg omdat we niet het idee hebben dat de innovatie nuttig voor ons kan zijn, net zoals dat niemand dacht dat een mobiele telefoon in 1999 van toegevoegde waarde was.

The graveyard of good ideas

De beste ideeën, liggen op het kerkhof.

Er zijn ontelbaar veel redenen waarom we onze ideeën niet bekendmaken en de wereld inzetten.

En als we daar te lang mee wachten, blijven ideeën dus in ons hoofd zitten en belanden ze letterlijk op het kerkhof. Innovatie is belangrijker dan ooit, maar waarom voeren we onze ideeën dan toch niet uit?graveyard-of-good-ideasBron afbeelding

Gedachten zijn onbewust en negatief

Ons gedrag wordt voor 95% bepaald door ons onbewuste oerbrein. Slechts 5% van ons gedrag wordt bepaald door ons bewuste moderne brein. We hebben zo’n 60.000 onbewuste gedachten per dag hebben, waarvan zo’n 95% negatieve gedachten zijn. Het is dus niet vreemd dat we niet meteen geloven in ons eigen idee en staan te springen om het uit te voeren.

Je voert je idee misschien niet uit om verschillende redenen:

 • Je hebt niet genoeg informatie en weet niet of het wel realiseerbaar is
 • Je bent bang dat anderen denken dat het idee niet goed genoeg is
 • Je bent van mening dat het idee niet van toegevoegde waarde is
 • Je denkt dat je niet genoeg tijd hebt
 • Je gaat er vanuit dat geld een probleem gaat worden bij het realiseren van het idee
 • Je weet niet of je het wel echt wil uitvoeren
 • Je weet niet of dit het wel het juiste moment is
 • Je weet niet wat je er allemaal voor op moet geven
 • Je weet niet “wie er op jou zit te wachten” en wil anderen niet tot last zijn.
 • Je hebt niet de juiste mensen om je heen
 • Je hebt niet de juiste kennis

Er zijn ontelbaar veel redenen om je idee niet te realiseren. We hebben heel veel beperkende overtuigingen, allemaal gebaseerd op angst. We willen angst en afwijzing maar al te graag voorkomen. Maar wat als het wél lukt? Wat als mensen jouw idee juist goed vinden en achter je idee gaan staan. Je ziet om je heen dat er mensen zijn bij wie het wél lukt. Innovators die wél succesvol zijn.

Wat als Apple, Airbnb en Uber hun idee niet hadden doorgezet? Het klinkt misschien cliché, maar de eerste stap is altijd de zwaarste.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je je idee wel uitvoert?

Voordat je je beperkende overtuigingen alle kans geeft om jouw idee af te stoten, bedenk je dan eens: klopt het wel? Is het wel echt waar dat er niet genoeg geld, tijd of wat dan ook is? En vraag jezelf ook af: hoe zou het zijn als ik wél dat idee kan uitvoeren? Hoe zou je je dan voelen?

Afgelopen maand hebben wij tijdens Create Innovation alle deelnemers uitgedaagd om hun gedachten de vrije loop te laten en een goed idee te bedenken. De reacties die binnenkwamen waren geweldig! Zo waren er mensen die graag een App voor de voedselbank wilden ontwikkelen, of een App die fungeert als een automatische hovenier waardoor je nooit meer je tuin verwaarloost. Er waren een aantal goede ideeën die zowel van toegevoegde waarde zijn voor de samenleving, als voor het bedrijfsleven. Drie van de ideeën zullen we verder gaan uitwerken en gaan kijken of we het idee daadwerkelijk de wereld in kunnen gaan zetten.

Vanuit daar bestond het idee om mensen te gaan helpen met het levensvatbaar maken van hun idee. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om je idee de wereld in te kunnen zetten. Door stapje voor stapje je idee uit te werken, zul je zien dat er veel minder weerstand is en dat je overzicht krijgt. De eerste stap is natuurlijk het uitwerken van je idee. We willen je daar graag mee helpen. Bekijk de volgende video, welke onderdeel is van het online stappenplan the Create Innovation Journey. Je kunt daarna je idee uitwerken aan de hand van de onderstaande vragen.

Heel veel succes!

“An opportunity knocks only once”

Heb je zelf wel eens een goed idee gehad? En er vervolgens niks mee gedaan? Misschien herken je wel, dat iemand er vervolgens met jouw idee vandoor gegaan is. Dat diegene wél de moed had om er echt iets mee te gaan doen. De meeste kansen komen maar één keer voorbij dus…..

…. Neem nu de eerste stap

 

Opdracht: Het uitwerken van je idee

 1. Beschrijf kort je idee
 2. Waarom wil je dit uitvoeren?
 3. Wat zijn de voordelen?
 4. Voor wie is dit idee van belang?
 5. Wat maakt dit idee uniek?
 6. Wat is de noodzaak van dit idee?
 7. Waarom ben jij de geschikte persoon om dit idee uit te voeren?
 8. Wat mist er nog om dit idee uit te voeren?