Hypes of A4-tjes?

Ja natuurlijk houden we van hypes. En we zijn helemaal verzot op gadgets.

Iedereen kent het wel, heerlijk wegdromen en samen vergezichten bespreken over hoe de wereld er over een paar jaar uit zal zien. De robots doen het zware en vuile werk en woon-werk wordt weer een pretje. De keuken shopt, snijdt en kookt helemaal zelf. Trouwens al onze apparaten en spullen maken het leven véél makkelijker via het internet der dingen. Laat maar komen zou ik zeggen!

Of gaan we nog een stapje virtueler, en laten we spullen achter ons? En communiceren we niet meer met dingen maar via ‘virtuele vervangers’?

Alles kan worden gescand of ontworpen met 3D en via een projectie op een totaal andere plaats worden afgebeeld. Dit kan al met bewegende personen en geluid konden we al een poosje overbrengen..

Terug naar de orde van de dag: we zijn nogal druk met digitaliseren. Een hype? Nee, het is gewoon geworden om van papier naar digitaal te gaan. Ik begrijp de kritiek van de Nationale Ombudsman wel, en niemand moet gedwongen worden om de blauwe envelop te missen. Dankzij de enorme besparingen van digitaliseren kan de Belastingdienst vast die kleine minderheid een extra papieren service geven. Het is heerlijk om na al die jaren prediken de massa te zien overstappen.

Hetzelfde gaat gebeuren met het loslaten van ‘A4 denken’. Dit is een veel grotere omslag, met veel meer impact op mensen en systemen. En die omslag zal plaats moeten vinden in een veel korter tijdsbestek.

Van een document of een berichtje op een portal accepteren we dat dit in een vorm is die vooraf gekozen is door de aanbieder, zeker als die verwoede pogingen doet om dit te personaliseren. Maar naarmate de communicatie persoonlijker wordt, verwachten we ook dat de content naar onze situatie aangepast wordt en dat de interactiviteit toeneemt.

Een gepersonaliseerd videobericht is natuurlijk fantastisch en veel duidelijker dan een complex document met kleine lettertjes. We verwachten nu al dat we kunnen klikken in een video naar onderdelen waar we meer van willen weten.

Het vergezicht? Call centers, portals en chat functies op websites worden ‘echte’ geprojecteerde personen die in de huiskamer komen, en in staat zijn tot interactie.

De grenzen tussen transactionele communicatie zoals bijvoorbeeld facturen of offertes en marketing communicatie zoals bijvoorbeeld brochures vervagen.

Dit maakt de noodzaak groter om een onderscheid te gaan maken in wat wemóeten communiceren, en wat we wíllen communiceren.

De komende tijd gaan wij het vergezicht scherp proberen te stellen. Zeg maar het verschil maken tussen Fata Morgana’s en de realiteit. Met dat verschil dat een Fata Morgana nooit zal bestaan, en een wereld zonder A4-tjes wel