Wachttijden bij laden en lossen

27 aug, 2021 3MinBlog

Zonder transport staat alles stil. Maar wat kun je doen als transport stil staat omdat chauffeurs geconfronteerd worden met wachttijden op de ophaal- en of aanleverlocatie?

In gesprekken met logistiek dienstverleners stellen wij altijd de vraag waar men ruimte ziet voor verbetering. Eén van de uitdagingen die dan wordt genoemd, is het probleem van wachttijden bij het laden en lossen van goederen. Je kunt de beste ritplanningssoftware met de slimste algoritmen gebruiken om efficiënt van a naar b te plannen en te rijden. Als je vervolgens langer dan een half uur moet wachten om te kunnen laden of lossen is dat duur betaald.

Uitgaande van een werkweek van 40 uur wachten chauffeurs gemiddeld 3 tot 5 uur per week bij magazijnen voordat ze kunnen laden of lossen. Omdat chauffeurs dagelijks langs een groot aantal adressen gaan, is het van belang dat de wachttijd bij laden en lossen zo kort mogelijk is.

Het is niet prettig en budgetonvriendelijk als je transporteur regelmatig kosten in rekening brengt voor vertraging veroorzaakt door wachttijden. In de distributievoorwaarden wordt meestal afgesproken wat de maximale wachttijd op de plaatsen van in ontvangstneming en aflevering van goederen mag zijn, bijvoorbeeld 15 minuten. Vervolgens spreken afzender en vervoerder af op welke wijze ze de schadevergoeding berekenen, bijvoorbeeld een bedrag per half uur, en tot welke limiet schade gevorderd mag worden.

Het is natuurlijk beter om de oorzaak van wachttijden weg te nemen. Hoe komt het dat chauffeurs moeten wachten bij de magazijnen? In 9 van de 10 gevallen heeft het wachten te maken met het ontbreken van een geautomatiseerde slot & dockplanning applicatie.

Als slot & dockplanning wel geautomatiseerd is, kunnen leveranciers, klanten en hun transporteurs in volledige self service modus de dag (het moment) kiezen waarop zij willen leveren of ophalen. Vervolgens rekent de slot & dockplanning applicatie, op basis van de al aangemelde leveringen en verwerkingscapaciteit (personeel x workload) uit welke slottijden beschikbaar zijn. Eenmaal geagendeerd hoeven chauffeurs niet meer te wachten en kan aanmelding bij een balie komen te vervallen.

Een adequate slot & dockplanning zorgt voor lagere operationele kosten, een hogere efficiency en is 24 x 7 beschikbaar. Op deze wijze is continu zichtbaar wie er wat wanneer komt leveren of ophalen en daarnaast kunnen logistieke medewerkers op de docks efficiënter worden ingezet (of ingepland).

Wil je meer weten over slot & dockplanning? Lees dan het ervaringsverhaal van Koninklijke Paardekooper.

Weten wat we voor jou kunnen doen?

Neem vrijblijvend contact met ons op
John Peters
Contact opnemen
Contact opnemen